Bağırsak florasını destekleyen ve tehdit eden besinler nelerdir?

Bağırsak Sağlığı ve Beslenme İlişkisi Üzerine Uzman Görüşleri!

Son yapılan araştırmalar, bağırsak sağlığının vücut için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca, bağırsak sağlığının beyin sağlığıyla yakından ilişkili olduğu da bilim insanları tarafından sıkça vurgulanıyor. Hürriyet gazetesinden yazar Şenol Kalyoncu, bağırsak floramızı korumak ve geliştirmek için hangi besinleri tüketmemiz gerektiğini ve hangi besinlerden uzak durmamız gerektiğini araştırdı. Bu konuda Gazi Üniversitesi’nden İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Tarkan Karakan‘ın görüşlerine başvurdu.

Prof. Dr. Karakan, bağırsak florasını destekleyen ve tehdit eden besinleri şu şekilde sıralıyor:

Bağırsak florasını pozitif etkileyen besinler:

  • Yüksek lifli yiyecekler
  • Probiyotik kaynaklar
  • Prebiyotik kaynaklar
  • Fermente gıdalar
  • Omega-3 yağ asitleri

Bağırsak florasını olumsuz etkileyen besinler:

  • Rafine şekerler ve yüksek şeker içeren gıdalar
  • Yüksek yağlı ve işlenmiş gıdalar
  • Düşük lifli yiyecekler
  • Aşırı alkol ve kafein
  • Yüksek miktarda katkı maddeleri içeren gıdalar

(Hürriyet)


Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı


 

Related Posts

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Sahte İmza İle Üyelik Soruşturması Sonuçlandı

Sahte imza ile üyelik soruşturması!  Rize’de işyeri temsilcisine sahte imza ile üye yaptığı iftirasına, il sağlık müdürlüğü soruşturmasın da suçsuzluğunun ardından mahkemede tazminata hükmetti.

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir