Gazetecilik meslek örgütlerinden ortak açıklama: 10 Ocak’ları mücadelemizle elde edeceğimiz haklarımızla kutlayacağımıza inancımız tam!

“`html

Gazetecilik Örgütlerinden 10 Ocak’a Özel Ortak Basın Açıklaması

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, çeşitli gazetecilik meslek örgütleri ortak bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Zorlu koşullara rağmen mesleğimiz ayakta duruyor. Bu, halkın haber alma hakkını savunan ve mesleğine sadık gazetecilerimiz sayesinde mümkün olmaktadır. 10 Ocak’ları artık güvencesizlik, sansür, gözaltı ve yoksulluk gibi olumsuz kelimelerle değil, elde edeceğimiz haklarımız ve mücadelelerimizle kutlayacağımıza olan inancımız tamdır.”

Avrupa Gazeteciler Birliği, Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği gibi toplamda 14 meslek örgütü, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle iş birliği içerisinde ortak bir açıklama gerçekleştirdi.

Açıklama, Mülkiyeliler Birliği’nde yapıldı ve Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Kıvanç El tarafından okundu. El, düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “İş Kanunu’nun kabulünün yıl dönümünü bayram gibi kutlayabilmek için dayanışmamızı büyüteceğiz.” El, gazeteciliğin Türkiye’de emek yoğun ve sömürüye en maruz mesleklerden biri olduğunun altını çizdi. Gazetecilerin çalışma koşullarına iyileştirme taleplerinin de yer aldığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde yıllardır gazetecilerin haklarını zayıflatan düzenlemeler gerçekleştirilmektedir. Medya üst düzeyde kontrol altına alınmış ve bağımsız gazetecilik önündeki engeller artmaktadır. Güvencesiz çalışan meslektaşlarımız gözaltına alma, tutuklama ve ev hapsi gibi tehditlerle karşı karşıya kalmaktadır.”

“Gazeteciler, dayanışma ile haklarını kazanma gücüne sahiptir”

Anayasa’da yer alan ‘Basın hürdür, sansür edilemez’ ifadesinin yalnızca kağıt üzerinde kalması durumu gün geçtikçe yaygınlaşmakta, otosansür ve daha ağır baskılar mesleğimizi tehdit eder hale gelmektedir. Aynı zamanda birçok yerel gazete kapanmakta, ulusal haber siteleri ve medya kuruluşları küçülme yoluna gitmektedir. Yıllardır bu ortamda çalışan gazeteciler için 10 Ocak, dayanışma ve emek mücadelesinin simgesi haline gelmiştir. 10 Ocak’ların amacının özlük haklarımızın iyileştirilmesi ve dayanışma ruhu ile birlikte haklarımızı kazanmak olduğu bilincindeyiz.”

“Deklarasyonumuz ile ifade ettiğimiz taleplerimiz açık ve nettir”

Saygıyla andığımız 10 Ocak ruhu, bu kez basın meslek örgütlerinin bir araya gelmesiyle, Gazetecilik Hak ve Özgürlükler Deklarasyonu metninin oluşturulmasıyla yeniden canlanmıştır. Bu deklarasyonla dile getirdiğimiz taleplerimiz oldukça nettir. Sendikasız ve güvencesiz şekilde çalışan yüzlerce gazeteci için bugün yeni bir 10 Ocak olmalı.

“10 Ocak’ın bayram olarak kutlanması için gereken adımlar bellidir”

Mesleğimiz tüm zorluklarına rağmen ayakta kalmaktadır. Bu, halkın haber alma hakkını destekleyen ve mesleğine bağlı gazetecilerin özverisi ile mümkündür. 10 Ocak artık yalnızca mücadele günü değil, bayram olarak kutlamak için gereken formül oldukça açıktır. Basın meslek örgütleri olarak, dayanışmamızı artırarak basın ve ifade özgürlüğü mücadelesini her platformda büyütme zamanıdır.

“Siyaset ve sermaye gazeteciliği tehdit ediyor”

Gazetecilik bu süreçte maalesef siyaset ve sermaye güçleri tarafından tehdit altındadır. Eğer ifade özgürlüğü ve özlük haklarımızı korumak istiyorsak, bu ancak örgütlü bir mücadele ve dayanışma ile mümkün olacaktır. Artık 10 Ocak’ları güvencesizlik ve sansür gibi olumsuz kavramlarla değil, mücadelemizle elde ettiğimiz haklarımızla kutlayacağız.

“Basın İş Kanunu’nun Genel İş Kanunu ile birleştirilmesi durdurulmalıdır”

Açıklama sonucunda gazetecilerin çalışma koşullarına yönelik özellik arz eden talepler ise şu şekilde sıralandı:

  • Çalışma koşullarımız güvence altına alınmalı, işsizlik baskısı sona ermelidir.
  • Yıpranma hakkımız yeniden düzenlenmelidir.
  • Mesleki gerekçelerle haklı fesih hakkımız uygulanmalı, istifa durumunda kıdem tazminatımız güvence altına alınmalıdır.
  • Basın İş Kanunu’nun Genel İş Kanunu ile birleştirilmesi girişiminden vazgeçilmelidir.
  • Aylık ücretlerimizin peşin ödenmesi sağlanmalı ve yasal güvence ile haftalık çalışma süresi 40 saat olmalıdır.
  • Ödenmeyen fazla mesailerimize faiz eklenmelidir.
  • Kadın gazetecilerin istihdamı teşvik edilmeli, hamilelik ve doğum dolayısıyla işten çıkarılmaları yasaklanmalıdır.
  • Doğum sonrası ücretli izin ve emzirme dönemine dair SGK prim desteği taleplerimiz yasal düzenleme ile güvence altına alınmalıdır.

“Dijital mecralarda çalışan gazetecilerin de sendikalı olabilmesi için yasal düzenleme yapılmalı”

Foto muhabirlerinin ekipman alımlarında üç yıl boyunca vergi muafiyeti sağlanmalıdır. Ayrıca, dijital mecralarda faaliyet gösteren gazetecilerin sendikalaşma hakları için yasal düzenlemelere ihtiyaç vardır. Serbest çalışan gazetecilerin basın kartı alabilme koşulları ve bu kartın getirdiği özlük haklarından yararlanma süreçleri kolaylaştırılmalıdır.

CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp ve İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı, gazetecilik meslek örgütlerinin açıklamasını desteklediklerini bildirdi. Ortak açıklamanın ardından cezaevindeki gazetecilere dayanışma amaçlı mektup gönderildi. (ANKA)

“`

Related Posts

Son Dakika… Belediyeye operasyon: CHP lideri Özgür Özel İzmir’de konuşuyor

Son dakika haberi… CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin İzmir İl Başkanlığı binası önünde yurttaşlara sesleniyor.

Donald Trump açıkladı! İsrail o öneriyi kabul etti

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail’in 60 günlük geçici ateşkes önerisini kabul ettiğini ve Katar ile Mısır’ın Hamas’a nihai teklifi ileteceğini açıkladı. Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’de 60 günlük bir ateşkesi kabul …

İsrail, 60 günlük ateşkesi kabul etti! Trump: Umarım Hamas da kabul eder

Trump, ateşkes süresince tüm taraflarla birlikte çalışarak savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların süreceğini açıkladı. “UZUN VE VERİMLİ GÖRÜŞMELER YAPILDI” Başkan Trump, Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, temsilcilerinin İsrailli …

7 günlük yürüyüş 7 dakikada bitti

Dertlerini iletmek isteyen atanmayan öğretmenler, polis ablukasıyla karşılaştı. Neredeyse bir öğretmen başına 10 polis görevlendirildi, yürüyüş engellendi.

Özgür Özel’den Saraçhane’nin ardından paylaşım: Darbecilere boyun eğmeyen, yolundan dönmeyenlere selam olsun!

Özgür Özel’den Saraçhane’nin ardından paylaşım: Darbecilere boyun eğmeyen, yolundan dönmeyenlere selam olsun!

PKK ‘silah bırakma’ sürecini başlatıyor: ‘İlgili birimlere teslim edilecek’

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla kendini fesheden PKK’nın silah bırakma sürecini yarın başlatması bekleniyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye kentinde yarın PKK yöneticisi Mustafa Karasu’nun katılımıyla düzenlenecek törenle, silahların ilgili birimlere teslim edileceği öğrenildi. Bu gelişme yaşanırken MİT Başkanı İbrahim Kalın da Erbil’de temaslarda bulundu.