Diyetisyenleri ikiye ayıran yumurta efsanesi çürütüldü! FDA son noktayı koydu…

Yumurtaların Sağlığa Etkileri

Yumurtalarla ilgili birçok efsane yıllar içinde uzmanlar tarafından çürütüldü. Beslenme uzmanları ve sağlık otoriteleri, her birkaç yılda bir yumurtanın ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda fikir birliği sağlayamıyor. Ancak, yapılan bilimsel araştırmalar, yumurtaların besin değeri yönünden zengin olduğunu ancak aşırı tüketilmemesi gerektiğini ortaya koyuyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) 19 Aralık 2024 tarihinde verdiği kararla, yumurtaların sağlıklı bir diyetin parçası olarak kabul edildiği duyuruldu. Yumurtaların vücuda protein, vitamin ve mineral değerleri sağladığı ve doğru miktarlarda tüketildiğinde olumsuz bir etkisinin olmadığı belirtildi.

FDA, sağlıklı olarak nitelendirilen gıdaları yeniden değerlendirdi ve beyaz ekmek, şeker içeren yoğurtlar ve kahvaltılık gevrekler gibi yiyecekleri listeden çıkardı. Bunun yerine, yumurta ve somon gibi besin değeri yüksek, vitamin ve mineral açısından zengin gıdalar sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor. Bu güncelleme, tüketicilere daha doğru bilgi sunarak sağlıklı seçimler yapmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

Sonuç olarak, yumurtaların sağlık açısından faydaları olsa da tüketim miktarı kişisel sağlık durumu ve diyet alışkanlıkları göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır. Her şeyde olduğu gibi, yumurtalar da dengeli bir şekilde tüketildiğinde fayda sağlayabilir.

Related Posts

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.