Bursa Yüksek Teknolojiye Yöneliyor

“`html

Bursa: Türkiye’nin Yüksek Teknoloji Üretim Merkezi Olma Yolunda İlerliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bursa’nın yalnızca bir üretim merkezi değil, aynı zamanda yüksek teknolojili sektörlerin de üssü olma yönünde hızla ilerlediğini vurguladı. KOBİ’lerin finansman erişiminde yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından yeni bir kredi paketi üzerinde çalışıldığını müjdeledi.

Bu kapsamda, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yılın ilk meclis toplantısını TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirdi. Toplantıya, Bursa Valisi Erol Ayyıldız ve Bursa’daki oda ve borsa başkanları da katıldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Hisarcıklıoğlu’na iş dünyasına sağladığı katkılar ve sektörel problemlere ürettiği çözümler nedeniyle teşekkür etti. İbrahim Burkay, BTSO’nun 136 yıllık tarihi boyunca Türkiye’nin ekonomik gelişimine büyük katkılar sunduğuna ve odaların, Türkiye’nin 17. en büyük ekonomisi olmasında oynadığı role dikkat çekti.

Dünya Ekonomisinde Paradigma Değişimi

İbrahim Burkay, dünya genelinde büyük bir paradigma değişiminin yaşandığını belirterek, pandemi sonrası tedarik zincirlerinde meydana gelen dönüşümlerin yanı sıra dijitalleşme ve yapay zekanın öneminin arttığını ifade etti. “Son günlerde yaşanan gelişmeler ekonomik savaşın temel göstergeleri arasında. ABD ve Çin, yapay zeka ve dijitalleşme konularında önemli adımlar atmakta. Bu gelişmeleri zamanında değerlendiremezsek, önümüzdeki 50 yılımızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacağız.” şeklinde konuşan Burkay, Türkiye’nin kendi stratejisini belirlemesi gerektiğini vurguladı. “Yeni alanlarda kendi oyun planlarımızı oluşturmalıyız. Odalar ve borsalar olarak bu değişimi anlayarak ortaya koyacağımız projeler, iş dünyasını geleceğe hazırlayacaktır.” dedi.

Yeni Ekonomiye Geçiş

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın tekstil, otomotiv yan sanayi, kimya ve makine gibi geleneksel sektörler için bir merkez olduğunu ancak geleceği belirleyecek olan uzay, havacılık, savunma sanayi ve yazılım gibi yeni alanlara da yönelmek gerektiğini belirtti. Burkay, BTSO’nun son 13 yılda yaptığı projelerin bu dönüşümü desteklediğini vurguladı ve Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM), Bursa Business School ve Lojistik Teknopark gibi projelerin önemine dikkat çekti. Lojistik Teknopark’ın Güney Marmara’nın en büyük yatırım projelerinden biri olduğunu dile getiren Burkay, “Projenin tamamlanmasıyla Türkiye’nin en büyük değere sahip fonu haline geleceğiz. Tüm bu projelerle şirketlerimizi yeni ekonomik düzenin gerekliliklerine hazırlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Reformlar ve İhracatın Desteklenmesi

Ekonomideki durumu değerlendiren Burkay, Merkez Bankası’nın faiz indirimleriyle finansmanın erişilebilir hale gelmesini beklediklerini ifade etti. “Enflasyon ile döviz kursları arasındaki dengenin son iki yılda tersine dönmesi durumunu göz önünde bulundurarak, üretimi ve ihracatı destekleyen yapısal reformları bir an önce hayata geçirmemiz gerekiyor. Yalnızca para politikalarıyla bu sorunları aşamayız.” diye vurguladı.

Ibrahim Burkay, Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada son 13 yıldır süre gelen kaos ortamına dikkat çekerek, “Kalkınmış ekonomilerin milli gelirlerinin yarısından fazlasını komşularıyla ticaret yaparak elde ettiğini, bizlerin ise komşularımızla etkili bir ticaret yapamadığını” aktardı. Bu kaosun sona ermesi ve yeni bir kalkınma döneminin başlaması umudunu taşıdığını belirtti.

TOBB’dan Bursa’ya Destek

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklı

Related Posts

Emtia piyasalarında ‘tarife’ etkisi

Emtia fiyatları, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife tehditleri ve bölgesel gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izledi.

Rekabet Kurumu’ndan Google’a ceza!

Google, yükümlülüklerine aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Rekabet Kurumu tarafından büyük bir cezaya çarptırıldı.

Trump’ın hedefinde bu kez de uzay çalışmaları var! Yüzlerce kişiyi işten çıkaracak

Trump’ın mali politikaları sebebiyle NASA’dan (National Aeronautics and Space Administration, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) 2 binin üzerinde üst düzey çalışan işten çıkarılacak.

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Açlık sınırından da beter! Emekli ölüm sınırında maaşa layık görülüyor

En düşük emekli maaşının açlık sınırının altında kaldığına dikkat çeken Kısacık, “Emeklilerimiz ölüm sınırında maaş alıyor” diyerek kanun teklifinde emekli maaşlarında kayda değer bir iyileştirme yapılmamasına tepki gösterdi. EMEKLİLERİMİZİN ALIM …