Deli Dumrul yaptı işletti devretmiyor

Göcek Tüneli’nde Yap-İşlet-Devret Fiyaskosu!

Göcek Tüneli’nde yaşanan Yap-İşlet-Devret (YİD) sistemi fiyaskosu devam ediyor. İlk olarak tünelden hiçbir ücret alınmayacağı vaadiyle ortaya çıkan sistem, şimdi ise ‘devret’ maddesinde sıkıntı yaşanıyor. Müteahhit firmadan 20 yıldır para alan Göcek Tüneli, aslında 31 Aralık 2025’te Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilip ücretsiz olacaktı. Ancak sessiz sedasız devir tarihi 20 Mayıs 2030’a ertelendiği ortaya çıktı. Göcek Tüneli’nin ilk tüpünün YİD modeliyle yapımı ise 2002 yılında gerçekleşti.

Girgin’in CİMER’e tünelin 2025 sonundan itibaren ücretsiz olup olmayacağını sorması üzerine gelen cevapta, işletme süresinin 2030’a kadar olduğu ve KGM kaynaklarının bu doğrultuda olduğu belirtildi.

Devletin Tüneline de Çöktüler

Tüneli yapacak olan firma, Göcek Tüneli’ni yapacak ve 20 Ocak 2032’ye kadar işletip devretme planı yapmıştı. İşi alan Göcek Tüneli İnşaat AŞ, 2006 yılında tüneli bitirip hizmete açtı. Firma tüneli işletirken, devlet ikinci tüpü ücretsiz yapmaya karar verdi. Ancak işler beklenmedik şekilde değişti. Devlet, Göcek 2 Tüneli’ni 2018 yılında yaparak bitirdi. Fakat Şubat 2018’de Cumhurbaşkanlığı kararıyla Göcek 2 Tüneli, Göcek 1 Tüneli’ni işleten firmaya devredildi. Buna karşılık olarak Göcek 1’in devir tarihi 6 yıl 20 gün kısaltılarak 31 Aralık 2025’e çekildi. Ancak devredildikten sonra tünellerin ücretsiz olup olmayacaklarına dair CİMER’e süreç sorgulaması yapan Girgin, 2025 yerine 20 Mayıs 2030 tarihinde sözleşmenin bitirileceği ve devirle ilgili hiçbir bilginin olmadığı yanıtını aldı.

En Kısa ve En Pahalı Tünel

Girgin’in açıklamalarına göre, Göcek Tüneli Türkiye’nin en kısa ancak en pahalı tünelidir. 960 metrelik Göcek Tüneli’nden 60 lira alınırken, 119 km’lik İzmir-Aydın Otoyolu üzerinde bulunan ve Göcek Tüneli’nin 3 katı uzunluğunda olan Selatin Tüneli, 58 liraya geçilebilmektedir. Bu durum, YİD modeliyle gerçekleştirilen diğer projeler için kötü bir örnek oluşturabilir.

Kötü Örnek Olacak

Related Posts

E-ihracat şampiyonu ödülü sahibini buldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”nde e-ihracat kategorisinde birincilik ödülüne Trendyol layık görüldü. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Dış borç stoku açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 31 Mart itibarıyla 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun da 264,1 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Bugün kayıt yaptırmayan sürücülere ceza kesilecek

Akaryakıt alımında plaka bilgisi otomatik olarak iletilecek. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) kayıt süresi bugün sona eriyor. Süreyi kaçıranlara ağır cezalar yolda.

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Rusya ile Mali nükleer enerji anlaşması imzaladı

Mali Geçiş Dönemi Başkanı Assimi Goita’nın Moskova ziyareti sırasında, Rusya ve Mali nükleer enerjinin barışçıl kullanımı için işbirliği anlaşması imzaladı.

Eskiden parmakla gösterilirlerdi: Artık sefillik içindeler! Okuyan yandı

Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da yaşayan beyaz yakalı kesimin ekonomik durumunu araştıran İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), Haziran 2025 raporu ile “istikrarlı orta sınıfın” ekonomik ve sınıfsal çöküş yaşadığını gözler önüne serdi. İPA …