Dış talepte duraklama: Türkiye imalat ihracat endeksinde düşüş!

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan Verileri Açıklandı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki ekonomik durumu değerlendirdi. İSO’nun yayımladığı Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin nisan ayı verileri incelendiğinde, endeksin 50’nin üzerinde olması ihracat ikliminin iyileşmeye işaret ettiğini, 50’nin altındaki değerlerin ise bozulmaya işaret ettiğini gösterdi.

İSO’nun nisan verilerine göre, İhracat İklimi Endeksi, mart ayındaki 51,5 seviyesinden bu ay 50,8’e geriledi. Bu sonuç, dış talep koşullarında bir miktar iyileşme olduğunu ancak artış hızının son beş ayın en düşüğüne gerilediğini gösterdi.

Almanya ve Birleşik Krallık Ekonomisinde Gerileme

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı konumunda bulunan Almanya’da, mart ayında kaydedilen üretim artışı nisan ayında yeniden azalmaya döndü. Birleşik Krallık’ta ise yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez ekonomik faaliyetlerde azalma gözlendi. ABD’de ise Türkiye’nin ikinci büyük pazarı olmasına rağmen, üretim artışı devam etse de büyüme hızında yavaşlama yaşandı.

İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde büyüme hızının yavaşlaması dikkat çekerken, İtalya üst üste üçüncü ay art arda büyüme yaşayarak son bir yılın en güçlü ivmesine ulaştı. Fransa, Romanya ve Rusya’da ise üretimde düşüş gözlendi.

Ortadoğu Ekonomileri Önemli Bir Yükseliş Gösteriyor

Ortadoğu, global büyümenin lokomotifi olmaya devam ediyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nde petrol dışı sektörlerdeki güçlü büyüme devam ederken, en hızlı genişleme Suudi Arabistan’da yaşandı. Kuveyt ve Katar’da iyileşme gözlemlenirken, Lübnan ve Mısır’da ekonomik faaliyetler geriledi.

Nisan ayında ekonomik aktivitede en büyük düşüşü yaşayan ülke Kanada olurken, Meksika da bu düşüşü yakından takip etti. Gümrük tarifelerinin etkisi endişe verici boyuta ulaştı. Vietnam ve Endonezya’da büyüme kayıpları yaşanırken, Myanmar’da yaşanan depremin ardından üretim azaldı.

Related Posts

Asya borsaları kritik görüşme öncesi karışık seyrediyor

Asya borsalarında, bugün başlayacak ve hafta sonu devam edecek kritik ABD-Çin ticaret görüşmeleri öncesinde karışık bir seyir izlenirken, bölgede Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginlikler de yakından takip ediliyor.

Sanayi üretimi verileri açıklandı: Hangi sektörlerde yükseliş var?

Sanayi üretimi, Mart 2025’te hem yıllık hem de aylık bazda artış gösterdi. Madencilik, imalat sanayi ve elektrik-gaz sektörlerinde olumlu bir gelişim yaşanırken enerji sektöründe bir azalma kaydedildi.

Borsa güne yatay başladı – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi güne sınırlı bir yükselişle başladı. Bankacılık endeksi değer kazanırken holding hisseleri geriledi. Yatırımcılar yurt içi sanayi üretimi ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Bailey’in açıklamalarına odaklandı.

100 milyon dal çiçek satılacak

Anneler Günü için bu yıl çiçek satışının daha fazla olması beklenirken; yurt içinde 25 milyon daldan fazla çiçek satılması bekleniyor. Yurt dışına ise bu süreçte 75 milyon daldan fazla çiçek gönderildi. Bir gül için ortalama satış fiyatı 150 lira olacak; çiçek buketleri ise 500-750 liradan başlayacak.

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan kripto varlık platformlarına yönelik ‘rezerv kanıtı’ düzenlemesi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının yapması gereken rezerv kanıtı denetimi sürecinde uygulanacak ilke ve esasları açıkladı.

TÜRK-İŞ Başkanı’ndan Şimşek’e tepki: ‘Onun dünyası başka’

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bugüne kadar işçilerle ilgili müspet hiçbir şey yaptığını görmediğini söyleyerek, “Çünkü onun dünyası başka, biz çalışanların dünyası başka. O, dar çerçeveden tabloya bakıyor. Bazı memur sendikaları da işçiyi öyle görüyor ki, sanki biz marabayız. Biz, lağımından çöpüne kadar, ekmeğinden savunma sanayisine kadar, yerin altına kadar çalışıyoruz” ifadelerini kullan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir