Bu yiyecekler bunamayı tetikliyor, vücudu felç ediyor

Yapılan uyarılara göre bozulmuş konserve ürünler, bazı balık türleri, çiğ veya az pişmiş et ve pastörize edilmemiş süt, felçten bunamaya kadar ciddi nörolojik sorunlara yol açabiliyor.

BOZUK KONSERVELER TEHLİKE SAÇIYOR

Hasar görmüş, şişmiş ya da çatlak konserve kutuları, botulinum toksini riski taşıyor. Bilinen en güçlü nörotoksinlerden biri olan bu madde, kasların hareket komutunu ileten sinyalleri engelleyerek felce, bulanık görmeye ve solunum yetmezliğine neden olabiliyor. Üstelik bu toksin, koku veya tat yoluyla fark edilemiyor ve pişirme işlemiyle etkisiz hale gelmiyor.

BAZI BÜYÜK BALIK TÜRLERİNE DİKKAT

Barakuda, levrek, mersin balığı, müren ve amberjack gibi bazı büyük tropikal balıklar, ciguatoksin adı verilen nörotoksin taşıyabiliyor. Bu toksin; üşüme, yanma, karıncalanma, baş dönmesi ve kabuslar gibi belirtilere yol açabiliyor. Isıya dayanıklı olduğu için pişirme işlemi de toksini yok edemiyor. Özellikle mercan resiflerinin bulunduğu bölgelerden yakalanan büyük yırtıcı balıkların tüketimi sınırlandırılmalı.

ÇİĞ VEYA AZ PİŞMİŞ ET RİSKİ

Çiğ ya da iyi pişirilmemiş etlerde bulunan bazı parazitler, beyne ulaşarak nöbet, kafa içi basınç artışı ve bunama benzeri belirtilere yol açabiliyor. Bu durum, dünyada edinilmiş epilepsinin önde gelen nedenleri arasında gösteriliyor. Etin tamamen pişirilmesi ve hijyene dikkat edilmesi, bu riski büyük ölçüde azaltıyor.

PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ SÜTTE GİZLİ TEHLİKE

Pastörize edilmemiş süt; listeria, E. coli ve salmonella gibi zararlı mikroorganizmalar barındırabiliyor. Bu sütlerin tüketimi, pastörize süte kıyasla yüzlerce kat daha fazla hastalık ve hastane yatışı riski taşıyor. Özellikle çocuklar, hamileler, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf kişiler için ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Related Posts

Herkes somon sanıyordu ama… İşte BBC’nin araştırmasına göre en sağlıklı balık: 100 üzerinden 89 gibi dikkat çekici bir puan aldı

BBC’nin kapsamlı araştırması, en sağlıklı balık konusunda ezber bozdu; somonun tahtını sallayan yeni favori, besin değeriyle 100 üzerinden 89 puan alarak listenin zirvesine yerleşti.

Yaygın virüs ‘öpücük hastalığına’ neden oluyor, kanser riskini de 5 kat artırıyor!

Dünya genelindeki çoğu insanın hayatının bir döneminde enfekte olduğu Epstein-Barr virüsünün (EBV), kansere yakalanma riskini önemli ölçüde artırabileceği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kanser araştırma ajansının yeni çalışmasına göre, yaygın görülen bu virüs, kişileri henüz kanser teşhisi almadan yıllar önce yüksek risk altına sokabiliyor.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.