İklim değişikliğinden etkilenen kayısı mercek altına alınıyor

Malatya Kayısısı Üretimi, İklim Değişikliği ve Ekolojik Olaylarla Mücadele Ediyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği coğrafi tescilli ürünleri arasında yer alan Malatya kayısısı, kentteki 50 bin ailenin geçim kaynağı haline geldi. Yaz aylarında hasat edilen ve 100’den fazla ülkeye ihraç edilen kayısının rekoltesi, iklim değişikliği ve ekolojik olaylar nedeniyle olumsuz etkileniyor.

Türkiye genelinde 22 milyon kayısı ağacından 9 milyonunun bulunduğu Malatya’da, Malatya Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Malatya Kayısısının Ekolojik ve İklim Değişikliğinin Kayısı Üretimine Olası Etkileri” projesi kapsamında çözüm arayışı devam ediyor.

Proje kapsamında Malatya’nın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen kayısılar, farklı rakım ve lokasyonlarda incelenecek. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, iklim değişikliğinin Malatya kayısısına etkilerini gözlemlemek amacıyla projenin hayata geçirildiğini belirtti.

Özcan, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürütülen projenin, Malatya kayısısının ekolojik yapısı ve üretime olası etkileri konusunda detaylı bir bilimsel çalışma gerçekleştireceğini ifade etti. Projede yer alan akademisyenler, sorunları tespit ederek çözüme yönelik adımlar atacaklarını vurguladı.

İklim değişikliğinden kaynaklanan sorunların çözülmesi durumunda, Malatya ekonomisi için önemli bir kaynak olan kayısının gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasının sağlanacağını belirten Özcan, projenin önemine dikkat çekti.

Malatya’nın tanıtımı açısından da büyük öneme sahip olan kayısının, üretim aşamasında yaşanan verim kaybının ortaya konulmasının gerekliliği üzerinde duran Özcan, tüketicilere sağlıklı ürünler sunabilmek adına bu tür çalışmaların önemine değindi.

KAYNAK: AA

Related Posts

E-ihracat şampiyonu ödülü sahibini buldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”nde e-ihracat kategorisinde birincilik ödülüne Trendyol layık görüldü. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Dış borç stoku açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin brüt dış borç stokunun 31 Mart itibarıyla 527,5 milyar dolar, net dış borç stokunun da 264,1 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Bugün kayıt yaptırmayan sürücülere ceza kesilecek

Akaryakıt alımında plaka bilgisi otomatik olarak iletilecek. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) kayıt süresi bugün sona eriyor. Süreyi kaçıranlara ağır cezalar yolda.

Kanada saatler kala geri adım attı: ABD’li teknoloji şirketlerine uygulanan vergiyi kaldırdı

Kanada, ABD’li teknoloji devlerini hedef alan dijital hizmet vergisini, yürürlüğe girmesine sadece saatler kala iptal etti.

Rusya ile Mali nükleer enerji anlaşması imzaladı

Mali Geçiş Dönemi Başkanı Assimi Goita’nın Moskova ziyareti sırasında, Rusya ve Mali nükleer enerjinin barışçıl kullanımı için işbirliği anlaşması imzaladı.

Eskiden parmakla gösterilirlerdi: Artık sefillik içindeler! Okuyan yandı

Türkiye’nin en büyük metropolü İstanbul’da yaşayan beyaz yakalı kesimin ekonomik durumunu araştıran İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), Haziran 2025 raporu ile “istikrarlı orta sınıfın” ekonomik ve sınıfsal çöküş yaşadığını gözler önüne serdi. İPA …