İklim değişikliğinden etkilenen kayısı mercek altına alınıyor

Malatya Kayısısı Üretimi, İklim Değişikliği ve Ekolojik Olaylarla Mücadele Ediyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği coğrafi tescilli ürünleri arasında yer alan Malatya kayısısı, kentteki 50 bin ailenin geçim kaynağı haline geldi. Yaz aylarında hasat edilen ve 100’den fazla ülkeye ihraç edilen kayısının rekoltesi, iklim değişikliği ve ekolojik olaylar nedeniyle olumsuz etkileniyor.

Türkiye genelinde 22 milyon kayısı ağacından 9 milyonunun bulunduğu Malatya’da, Malatya Ticaret Borsası ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen “Malatya Kayısısının Ekolojik ve İklim Değişikliğinin Kayısı Üretimine Olası Etkileri” projesi kapsamında çözüm arayışı devam ediyor.

Proje kapsamında Malatya’nın çeşitli bölgelerinde yetiştirilen kayısılar, farklı rakım ve lokasyonlarda incelenecek. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, iklim değişikliğinin Malatya kayısısına etkilerini gözlemlemek amacıyla projenin hayata geçirildiğini belirtti.

Özcan, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yürütülen projenin, Malatya kayısısının ekolojik yapısı ve üretime olası etkileri konusunda detaylı bir bilimsel çalışma gerçekleştireceğini ifade etti. Projede yer alan akademisyenler, sorunları tespit ederek çözüme yönelik adımlar atacaklarını vurguladı.

İklim değişikliğinden kaynaklanan sorunların çözülmesi durumunda, Malatya ekonomisi için önemli bir kaynak olan kayısının gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasının sağlanacağını belirten Özcan, projenin önemine dikkat çekti.

Malatya’nın tanıtımı açısından da büyük öneme sahip olan kayısının, üretim aşamasında yaşanan verim kaybının ortaya konulmasının gerekliliği üzerinde duran Özcan, tüketicilere sağlıklı ürünler sunabilmek adına bu tür çalışmaların önemine değindi.

KAYNAK: AA

Related Posts

Tatil sezonu öncesi rezervasyon dolandırıcılığı uyarısı

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, yaklaşan tatil sezonu öncesinde erken rezervasyon yapmak isteyenleri, sahte internet siteleri nedeniyle yaşanabilecek dolandırıcılık riskine karşı uyardı.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Çin’den tüketimi artırma hamlesi

Çin, iç talebin zayıf kalması nedeniyle ekonomiyi canlandırma çabalarının bir parçası olarak, gelen tüketimi artırmak amacıyla yabancı turistlere yönelik vergi iadesi politikalarını iyileştireceğini açıkladı.

Osman Boyner’e hüzünlü veda

Önceki gün 99 yaşında vefat eden Boyner Holding ve TÜSİAD kurucu isimlerinden Osman Boyner dün son yolculuğuna uğurlandı.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.