Merzifon’daki “Motorhane” Ortaklaşa desteğiyle bir kültür odağına dönüşüyor

“`html

T24 Kültür Sanat

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Avrupa Birliği’nin katkılarıyla hayata geçirdiği Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında “Motorhane Kültür Ağı” projesi ile Merzifon, yeni bir kültürel merkez olma yolunda ilerliyor. Eski elektrik santralinin açık bir kültür merkezi olarak dönüşümü, 22, 23 ve 24 Mayıs 2025 tarihlerinde gerçekleştirilen kutlama etkinlikleriyle resmen başlamış oldu.

Açılış etkinlikleri “Yarınları Beslemek: Sinop’tan Merzifon’a Kültürel Birikim ve Ortak Hayal Gücü” başlığı altında düzenlendi. Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ve Merzifon Kaymakamı Ahmet Karaaslan’ın katıldığı programda, üç gün süresince yapılan etkinliklerin moderatörlüğünü İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece üstlendi. Forumda “Kültür ile Gelişmek: Merzifon’un Kültür Politikaları Ekseninde Geleceği” başlıklı oturum gerçekleştirildi. Programın ikinci gününde kültür yöneticisi Melih Görgün ve Sinop Üniversitesi’nden Alpay Tırıl moderatörlüğünde “Eve Dönüş Hikâyeleri” ile Sinop Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Cenk Demir’in moderatörlüğünde “Kent ve Bellek” başlıklı oturumlar düzenlendi. Etkinlikler, programın son gününde konserler, film gösterimleri ve sergi açılışlarıyla sona erdi.

Proje, 1930’larda enerji üretimi amacıyla kurulan ve uzun yıllar kullanılmayan Motorhane’nin, Merzifon ve Orta Karadeniz için bir kültürel gelişim merkezi olmasını hedefliyor. Merzifonlu sanatçılardan, sivil toplum kuruluşlarından ve akademisyenlerden oluşan “Motorhane Kültür Ağı”, bu mekânın dönüşüm sürecini yerel yönetimlerle iş birliği içinde yürütecek.

Motorhane Kültür Ağı nedir?

Motorhane Kültür Ağı projesi, Sinop Sürdürülebilir Kalkınma Derneği tarafından, Merzifon Belediyesi, Urban.koop Kent Çalışmaları Kooperatifi ve ÇEKÜL Vakfı iş birliğiyle hayata geçiriliyor. Merzifon’daki Motorhane’nin kültürel odaklı gelişimi destekleyen bir merkez olarak yeniden yapılandırılması amaçlanıyor. Bu proje, kültürel etkileşimi artırarak yerel yönetimlerin iş birliğiyle sürdürülebilir bir alan oluşturmayı hedefliyor. Mekanda düzenlenecek kültürel programlar, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum paydaşlarının katılımıyla oluşturulacak katılımcı bir modelle hayata geçirilecektir.

Bu projede topluluk oluşturma hedefi doğrultusunda, Merzifonlu kültürel aktörler ana çekirdek grubu oluşturuyor. Sanatçılar, akademisyenler, gençler, sivil toplum çalışanları ve yerel iş insanları, Motorhane Kültür Ağı’nın planlamasını da birlikte yapıyor.

Motorhane Kültür Ağı, Ortaklaşa’dan aldığı destekle kapasite geliştirme programları yürütmektedir. Türkiye’den farklı kültür yönetimi deneyimlerinin karşılaştırıldığı toplantılar düzenlenerek, Motorhane için yol haritası belirlenmektedir. Projede, kaynak geliştirme, yönetişim, sivil toplum iş birlikleri ve kültürel planlama konularında ele alınarak Motorhane’nin temel ilkeleri ve politika çerçevesi hazırlanmıştır.

Motorhane açılış etkinliklerinde neler oldu?

Motorhane Kültür Ağı projesi kapsamında 22-23-24 Mayıs 2025 tarihlerinde yapılan açılış etkinliklerine proje paydaşları, sanatçılar ve Merzifon halkı katıldı.

Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, Sinop Belediye Başkanı Metin Gürbüz ve Merzifon Kaymakamı Ahmet Karaaslan, açılış konuşmalarında Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı’nın, kültür-sanat alanındaki sivil toplum kuruluşları ve belediyeler arasındaki iş birliklerinin olumlu etkilerini vurguladılar.

Kargı, Motorhane’nin dönüşümü tamamlandığında Türkiye’de öne çıkan bir kültürel merkez olacağına dikkat çekerek, “Bu dönüşümü; Merzifon Belediyesi, sivil toplum, akademi ve halk iş birliğiyle gerçekleştireceğiz.” ifadelerini kullandı. Gürbüz de “Motorhane’nin ev sahipliği yapacağı sanatsal etkinliklerin önemi, kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarma çabamızda belirleyici olacak.” dedi.

Karaaslan, “Motorhane’de başlayacak süreç, Merzifon’un tarih ve kültür noktasında güçlenmesine katkı sağlayacak.” vurgusu yaptı. Özlem Ece, “Kültür, yerel kalkınmanın yanı sıra toplumsal iyileşmelerin bir aracı konumundadır. Motorhane gibi yapılar, yalnızca kültürel etkinliklerle değil, toplulukların güçlenmesine de hizmet edecek.” şeklinde konuştu.

Programın ilk gününde Motorhane Kültür Ağı Proje Koordinatörü Alp Arısoy tarafından yapılan sunum sonrası, “Kültür ile Gelişmek: Merzifon’un Kültür Politikaları Ekseninde Geleceği” forumu gerçekleşti. Forumda, Anadolu şehirlerinde kültürel gelişim yaklaşımları ele alındı ve Seyfi Alkan’ın müzik performansı ile ilk gün sona erdi.

Açılış günlerinin sonuncusunda, yönetmen Ercan Kesal’ın çevrimiçi katılımıyla “Nasipse Adayız” filmi izleyici ile buluştu. Etkinlikler, Motorhane’nin yenilikçi dönüşüm süreciyle paralel olarak Sinan Güngören’in tasarladığı; Egemen Umut Şen, Mehmet Dede, Elif Kılıç, Sinan Güngören ve Yeşim Uzunöz’ün eserlerinin sergilendiği “Şimdiki Zaman” sergisinin açılışıyla sona erdi.

Motorhane’de neler olacak?

Motorhane, 2025 yaz aylarında birçok etkinliğe ev sahipliği yapmayı planlıyor. Motorhane Kültür Ağı projesi kapsamında iki festival düzenlenmesi hedefleniyor. “Forum”, “Bahçe”, “Dönüşüm” ve “Akustik” gibi başlıklar altında açık hava sineması gösterimleri, konserler, atölye çalışmaları ve pazar yeri etkinlikleri yapılacak. Ayrıca, Amasya Üniversitesi ile iş birliği protokolü imzalanarak burada uygulamalı dersler düzenlenecek.

Motorhane’nin kültür merkezine dönüşüm süreci nasıl gelişiyor?

1931’den itibaren Merzifon Belediye Elektrik Santrali, sadece elektrik üretmekle kalmayıp sinema salonları ve matbaanın açılmasıyla kültürel gelişimi de destekledi. Motorhane’nin endüstriyel misyonunu kültür üretimine dönüştürmek amacıyla, 2014 yılında Merzifon Kültür Odaklı Gelişim Stratejisi çerçevesinde kültür merkezi olarak yeniden yapılandırılması planlandı. Bu girişim, Merzifon Belediyesi’nin vizyon projelerinden biri olarak önemli bir adım olmuştur.

Motorhane Kültür Merkezi Projesi, 2016 yılında Merzifon Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı iş birliğiyle başlatılmış olup, yerel topluluğu koruma ve bölgesel çekim merkezi oluşturma amacı taşımaktadır. Sinop’ta elde edilen tecrübelerin Merzifon’a aktarılması için çaba gösterilmektedir; bu sayede, Orta Karadeniz’de yerel yönetimler ile sivil toplum arasında iş birliklerinin güçlenmesi hedeflenmektedir.

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı

Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı, İKSV tarafından Avrupa Birliği desteği ile hayata geçirilmekte olup, Marmara Belediyeler Birliği ve EUNIC iş birliğiyle gerçekleştirilmektedir. Amaç, Türkiye genelinde kültür-sanat alanındaki iş birliklerini güçlendirmek; kültür profesyonellerinin gelişimini desteklemek ve katılımcı yerel kültür politikalarının oluşumuna katkıda bulunmaktır.

Bu üç yıl süren proje kapsamında kültür-sanat odaklı STK’lara ve yerel yönetimlere toplam 1,3 milyon avro hibe desteği sağlanmaktadır. Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı; Öğrenme, Diyalog ve Hibe olmak üzere üç ana alt programdan oluşmaktadır.

“`

Related Posts

Üniversite tercih maratonu başladı: Öğrenciler nelere dikkat etmeli?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından milyonlarca aday için tercih süreci resmen başladı. Öğrenciler, hayalini kurdukları üniversite ve bölümler için tercih listelerini hazırlarken dikkatli ve bilinçli adımlar atmak zorunda. Uzmanlar, tercih döneminin sınav kadar önemli olduğunu vurgularken, adayların puan odaklı değil, ilgi ve hedef odaklı hareket etmeleri gerektiğini söylüyor.

iShowSpeed kimdir, gerçek adı ne, kaç yaşında, nereli? Ünlü YouTuber ISHOWSPEED Türkiye’ye geldi!

Dünyaca ünlü YouTuber ve yayıncı iShowSpeed, enerjik yayınları, eğlenceli kişiliği ve tartışmalı anlarıyla sosyal medyanın en dikkat çeken isimlerinden biri. Gerçek adı Darren Jason Watkins Jr. olan 20 yaşındaki Amerikalı fenomen, 2025 yazında Türkiye’ye gelerek İstanbul’un sokaklarında unutulmaz anlar yaşadı. Taksim’den Galata Kulesi’ne, CZN Burak ile döner deneyiminden Maraş dondurmacısındaki renkli anlara kadar iShowSpeed’in Türkiye macerası, milyonlarca izleyiciyi ekran başına topladı. Peki, iShowSpeed kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte iShowSpeed’in hayatı, kariyeri ve Türkiye ziyaretine dair tüm detaylar!

YÖK’ün Akademik Tez Programı’na 119 üniversiteden başvuruldu

YÖK’ün Akademik Tez Programı’na 119 üniversiteden başvuruldu

‘Öğretmenlerin iller arası mazerete bağlı yer değiştirme başvuruları’ duyurusu yayımlandı

Aile birliği, sağlık, can güvenliği, engellilik durumu ve diğer nedenlerle iller arası yer değişikliği talebinde bulunacak öğretmenler için başvuru süreci 18 Temmuz’da başlayacak. Atamalar ise 6 Ağustos’ta gerçekleştirilecek.

MAGNUM PORSHE ÇEKİLİŞİ SONUÇ SORGULAMA EKRANI ?|| 2025 Magnum 1. Dönem Porshe Taycan ve 300.000 TL hediye kartı çekiliş sonuçları ne zaman, nereden açıklanacak? İşte detaylar

Magnum 2025 yılı 1. dönem Porsche Taycan Model Otomobil ve 300.000 TL’lik Magnum Card Param Hediye Kartı çekilişi 9 Temmuz saat 11.00’de gerçekleşti. Çekilişin hemen ardından gözler sonuçlara çevrildi. YouTube Magnum Canlı Yayın sayfası üzerinden naklen yayınlanan çekilişin sonuçları için geri sayım devam ederken sonuçların ilan tarihi ve talihlilerin listesinin açıklanacağı platformlar belli oldu. Peki, Magnum Porhse Taycan çekiliş sonuçları ne zaman, nereden açıklanacak? İşte merak edilip araştırılan soruların cevabı ve Porch Taycan sonuç sorgulama ekranı…

İngilizce Yeterlik Sınavı başvuruları başladı mı? e-TEP ne zaman yapılacak?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Elektronik İngilizce Yeterlik Sınavı (e-TEP) uygulamasının ne zaman gerçekleşeceği merak ediliyor. Peki, İngilizce Yeterlik Sınavı başvuruları başladı mı? e-TEP ne zaman yapılacak?