Samsung, Galaxy A55 akıllı telefonunu piyasaya sürdü ve bu cihaz, Exynos 1480 adında dikkat çekici yeni bir yonga seti ile donatıldı. Exynos 1480, güçlü performans ve enerji verimliliğini dengede tutan hibrit bir CPU yapılandırması ile geliyor. Bu yapılandırma, zorlu görevler için saatte 2.75 GHz hızında çalışan dört Arm Cortex-A78 çekirdeği ve daha az enerji tüketimi için 2.0 GHz hızında çalışan dört Cortex-A55 çekirdeğinden oluşuyor.
Yonga setinin en göze çarpan özelliği ise, AMD’nin RDNA mimarisine dayanan Xclipse 530 GPU’su. Samsung’a göre bu GPU, grafik performansını önceki nesle kıyasla %53 oranında artırıyor. AI özelliklerine gelince, Exynos 1480, 6K MAC NPU’ya sahip bir AI Motoru ile donatılmış ve bu, Galaxy A55’i, Samsung’un amiral gemisi serisi Galaxy S24’te bulunan AI destekli özelliklerle uyumlu hale getiriyor. Bu özelliklerin cihaza One UI 6.1 güncellemesi ile birlikte gelip gelmeyeceği ise Samsung’un gelecek planlarına bağlı.
Yonga seti, çeşitli kablosuz bağlantı seçeneklerini de destekliyor; Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, sub-6 GHz 5G, mmWave 5G ve cat.18 LTE gibi özelliklerle donatılmış durumda. Bu, kullanıcıların hızlı ve çeşitli bağlantı seçeneklerine erişimini sağlıyor.
Samsung Galaxy A55 yeterince güçlü mü?
Exynos 1480 ayrıca, FHD+ çözünürlüğe ve 144 Hz yenileme hızına kadar destek veren ekranlarla uyumlu. Kamera tarafında ise tek bir 200MP sensörü destekleyebilirken, video kodlama ve çözme kapasitesi 4K 60 FPS H.264 videolar için yeterli. Bellek ve depolama tarafında ise LPDDR5 RAM ve UFS 3.1 depolama desteği ile kullanıcılarına hızlı ve akıcı bir deneyim sunuyor.
Samsung‘un kendi 4nm 4LPP+ üretim süreci ile üretilen Exynos 1480, önceki nesil yonga setlerine kıyasla daha iyi enerji verimliliği vaat ediyor. Şu anda Galaxy A55, bu yonga setini kullanan tek cihaz olsa da, Samsung’un yakın gelecekte Exynos 1480’i taşıyan başka cihazlar da piyasaya sürmesi bekleniyor. Bu yeni yonga seti ile Samsung, kullanıcılara yüksek performans ve enerji verimliliğini bir arada sunmayı hedefliyor.