Spotify algoritmasına tepkiler büyüyor: Hayalet sanatçılar piyasayı ele geçiriyor

Spotify, Yapay Zekâ Tarafından Üretilen İçerikler Skandalıyla Sarsıldı

Milyonlarca kullanıcıya hitap eden dijital müzik platformu Spotify, yapay zekâ destekli içeriklerle ilgili yeni bir skandalla karşı karşıya. Son haftalarda, yıllar önce hayatını kaybetmiş sanatçıların resmi profillerinde yayımlanan ve AI tarafından üretilmiş şarkılar, sanat camiasında infial yarattı. Bu durum, ne sanatçıların mirasçılarının ne de bağlı oldukları müzik şirketlerinin onayı olmadan yapıldı.

Örneğin, 1989 yılında öldürülen country sanatçısı Blaze Foley’nin Spotify profilinde “Together” adlı yeni bir şarkı yer aldı. Ancak bu parçanın, Foley’yle uzaktan yakından bir ilgisi yok. Şarkı, başka bir country vokalisti tarafından seslendirilmiş gibi duyuluyor. Şarkının yayımlandığı sayfanın altında, üretici olarak “Syntax Error” isimli bir yapım şirketi gösteriliyor.

Yapımcı Şirketten Sert Tepki: “Bu Algoritmanın Eseri”

Foley’nin müziklerinin dağıtımını yapan Lost Art Records’un sahibi Craig McDonald, duruma sert tepki gösterdi. 404media’ya konuşan McDonald, “Bu bir tür yapay zekâ çöplüğü. Blaze Foley’le ilgisi yok. Bu içeriklerin tamamı algoritma üretimi sahte kayıtlar,” diyerek tepki gösterdi.

Yapay zekâ ile oluşturulmuş ve benzer şekilde telif detaylarında “Syntax Error” adı geçen bir başka şarkı da 2016’da lenfoma nedeniyle hayatını kaybeden sanatçı Guy Clark adına yayımlandı. “Happened To You” adlı bu şarkı da Guy Clark’ın resmi Spotify sayfasında kısa süre yer aldıktan sonra kaldırıldı.

Spotify Topu SoundOn’a Attı

Spotify yetkilileri ise sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını savundu. Açıklamalarına göre bu içerikler, TikTok’un sahibi olduğu SoundOn platformu üzerinden Spotify’a yüklenmişti. Konuyla ilgili bir açıklamada, “Söz konusu içeriğin dağıtıcısı SoundOn’a gerekli uyarıyı yaptık. Şarkı, Yanıltıcı İçerik politikamıza aykırı olduğu için kaldırıldı,” ifadelerine yer verildi.

Ancak Craig McDonald, Spotify’ın bu konuda ciddi bir güvenlik önlemi geliştirmemiş olmasına dikkat çekiyor. “Spotify isterse bu sorunu hemen çözebilir. Yetenekli bir mühendis bu sahteciliği engelleyebilir ama istemiyorlar. Bunu yapmaları için sorumluluk almaları gerekiyor,” dedi.

Bu gelişmeler, Spotify gibi dev platformların yapay zekânın yarattığı yeni etik ve hukuki sorunlarla nasıl başa çıkması gerektiği konusunda müzik endüstrisinde ciddi bir tartışma başlattı. Sanatçının kimliğini, emeğini ve mirasını korumak, artık sadece hukukçuların değil, yazılımcıların da sorumluluğu hâline geliyor.

Related Posts

Benzinli ve dizel araçları azaltmak için yeni yasak geliyor

Avrupa Birliği, içten yanmalı motorlara karşı yeni bir cephe açıyor, tarih belirlendi. Sadece satışı değil, kiralanması da yasaklanacak. AB’nin elektrikli araç dönüşümünü hızlandırmak için hazırladığı yeni düzenleme, otomotiv sektöründe taşları yerinden oynatabilir.

Kuantum Bilgisayar Yatırım Yarışı Kızışıyor: 2030’da Teknoloji Devrimi Kapıda!

Teknoloji dünyasında yeni bir devrim kapıda: Kuantum bilgisayarlar. Son yıllarda hız kazanan kuantum bilişim alanındaki yatırımlar, önümüzdeki 10 yıl içinde bugünün klasik bilgisayarlarını kökten değiştirecek. Bank of America’nın son raporuna göre, 2030-2033 yılları arasında “kuantum üstünlüğü” denilen kritik dönüm noktasına ulaşılması bekleniyor. Bu, kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarların yapamayacağı hesaplamaları yapmaya başlaması anlamına geliyor.

Windows XP, internette yeniden doğdu

Microsoft’un yıllar boyunca ölmek bilmeyen kabusu olan Windows XP, şimdi de fanatik kullanıcıları tarafından internette canlandırıldı. Bunu gören Microsoft yöneticileri, şu anda kriz geçiriyor olabilir.

TikTok’un migren tavsiyesi kola ve patates kızartması işe yarıyor mu?

Migren, İngiltere’de 10 milyon, Türkiye’de de 13 milyon insanı etkileyen bir hastalık. Geleceği değiştirebiliyor, kariyerleri bitirebiliyor ve dünyaları küçültebiliyor. Dolayısıyla, bir şeylerin migreni “tedavi” ettiği ya da en azından atakları uzaklaştırabileceği söylentisi çıkınca, insanlar doğal olarak bunu deniyor.

Volkswagen yolcu koltuğunda risk olan 6 modelini geri çağırdı… Onarım süreci ortalama 3 saat!

Dünyaca ünlü otomotiv devi Volkswagen, araçlarında tespit edilen kritik bir güvenlik problemi nedeniyle küresel çapta harekete geçti. Şirket, toplamda 16.510 aracı geri çağırma kararı aldığını açıkladı. Geri çağırma kararının merkezinde, kaza anında yolcuların yaşamını tehdit edebilecek ciddi bir teknik arıza yer alıyor.

Yaşlanmanın değişmez sanılan gerçeği sarsıldı! Hastalıkların başlıca nedeni olarak biliniyordu

Yıllardır bilim insanları yaşlanmayla birlikte iltihaplanmanın kaçınılmaz şekilde arttığını ve bunun kalp hastalıkları, demans ve diyabet gibi hastalıkları tetiklediğini düşünüyordu. Ancak yeni bir çalışma, bu görüşü sarsacak bulgular ortaya koyarak yaşlanmaya bakış açımızı değiştirebilir.