Travmatik çocukluk geçiren kadınlarda risk yüzde 60 daha yüksek

Endometriozis ve Travmatik Çocukluk Deneyimleri

Endometriozis, dünya genelinde her 10 kadından birini etkileyen ve rahim dokusunun rahim dışında büyümesiyle karakterize edilen bir hastalıktır. Bu hastalık adet döneminde ve cinsel ilişkide şiddetli ağrılara, kısırlığa, şişkinliğe, yorgunluğa ve psikolojik sorunlara neden olabilir. Endometriozis hastalığının kesin nedeni ve tedavisi henüz bilinmemektedir.

İsveç’te yapılan bir araştırmada, 1974-2001 yılları arasında doğan 1,3 milyondan fazla kadının incelendiği ve 24 binden fazlasına endometriozis teşhisi konulduğu ortaya çıktı. Bu araştırma, travmatik çocukluk deneyimlerinin endometriozis riskini artırdığını gösterdi. Özellikle beş veya daha fazla olumsuz deneyim yaşayan kadınlarda endometriozis riskinin yüzde 60’a kadar çıktığı belirlendi.

Olumsuz deneyimler arasında ebeveynin akıl hastalığı, madde bağımlılığı, maddi sorunlar, ergen yaşında ebeveyn olma, şiddet ya da cinsel istismara maruz kalma gibi durumlar yer alıyor. Ancak araştırmada, ailede ölüm gibi bazı deneyimlerin hastalıkla doğrudan bağlantılı olmadığı da vurgulandı.

Karolinska Enstitüsü’nden Dr. Marika Rostvall, bu bulguların endometriozis hastalığının sadece semptomlara odaklanmaması gerektiğini, aynı zamanda kişinin yaşam geçmişine de dikkat edilmesi gerektiğini gösterdiğini belirtti. Rostvall, çocukluk döneminde yaşanan stresin bağışıklık sistemi üzerinde etkili olabileceğini ve hastalığın semptomlarını şiddetlendirebileceğini dile getirdi.

Bilim insanları, çocukluk döneminde yaşanan travmalar ile birçok sağlık sorunu arasında bağlantılar olduğunu biliyor. Endometriozis, bu bağlamda öne çıkarak erken yaşta yaşanan olumsuz deneyimlerin uzun vadeli etkilerini vurguluyor.

Rostvall, elde edilen verilerin sağlık hizmetlerinde erken önleyici adımların atılması ve mevcut hastalara daha kapsamlı tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi açısından değerli olduğunu söyledi. Endometriozis hastalığına ilişkin bu bulgular, hastaların tedavi süreçlerinin iyileştirilmesinde yol gösterici olabilir.

Related Posts

Halk Oyunları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası’nda kazananlar belli oldu

Halk Oyunları Yıldızlar Türkiye Şampiyonası, Karaman Merkez Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Düzenlemeli dalda Egem Dans Halk Oyunları Spor Kulübü, düzenlemesiz dalda Hatay Depki Halk Oyunları Spor Kulübü şampiyon oldu.

Robotlar için internetsiz yapay zeka sistemi tanıtıldı

Google, robotlarda kullanılabilen yapay zeka sistemi Gemini Robotics’in internet bağlantısına ihtiyaç duymadan çalışabilen versiyonu Gemini Robotics On-Device’ı tanıttı.

3 nm üretim teknolojisine sahip Exynos 2500 duyuruldu: İşte tüm özellikleri

Uzun süredir merakla beklenen yeni mobil işlemci Exynos 2500, nihayet resmiyet kazandı. Samsung’un ilk 3 nm GAA üretim süreciyle geliştirdiği bu işlemci sadece üretim teknolojisiyle değil, sahip olduğu güçlü donanım özellikleriyle de dikkat çekiyor.

Şarjı en uzun giden telefonlar belli oldu! Bu telefonlar prizin yanından geçmiyor

DxOMark’ın paylaştığı güncel rapora göre, Honor Magic 7 Lite, Honor X9c ve Motorola Edge 60 Pro, 164 puanla şarj ömrü konusunda zirveyi paylaşıyor. Bu modeller, uzun kullanım süreleri ve optimize edilmiş şarj sistemleri sayesinde listede üst …

İş uygulamalarını yapay zeka ve veriyle destekleyen SAP BTP üzerindeki yeni çözüm tanıtıldı

İstanbul’da gerçekleştirilen SAP BTP Summit’te, SAP’nin yapay zeka destekli iş uygulamalarını ve süreçlerini oluşturmak, entegre etmek, otomatikleştirmek ve genişletmek için geliştirilmiş platformu BTP (Business Technology Platform) üzerindeki …

2030 yılına dikkat çekildi: İşte bulaşıcı hastalıkları ortadan kaldıracak keşif

Bilim dünyası, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede çığır açabilecek bir gelişmeye sahne oldu. Japon araştırmacılar, tüm kan gruplarıyla uyumlu yapay kan üretmeyi başardı. Bu yenilik, sadece kan nakli alanında değil, virüs ve bakteri kaynaklı hastalıkların bulaşma riskini ortadan kaldırma potansiyeliyle de tıpta devrim yaratabilir.