Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kırık Kalp Sendromu: Stresin Kalbe Etkisi

Kırık kalp sendromu, yoğun stres, ani üzüntü veya aşırı duygusal travmalar sonucunda kalbin geçici olarak zayıflamasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, bu durumun genellikle sevilen birinin kaybı, iş ile ilgili problemler, ayrılık, büyük korkular veya beklenmedik biçimde gerçekleşen ani olaylar sonucunda tetiklenebileceğini belirtiyor. Kalp krizi ile benzer belirtiler gösterse de, kalbin zayıflamasının nedeni organik değil, stres hormonlarının kalp kasına olan etkileridir. Göğüs ağrısı, bulantı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik ve sersemlik gibi belirtiler kırık kalp sendromunda ortaya çıkabilir. Yapılan testlerde damar tıkanıklığı gibi problemler görülmez, çünkü bu durum stres kaynaklıdır.

Üzüntü, korku, kayıp veya travmatik olaylar tetikleyebilir!

Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın’a göre, kırık kalp sendromu geçici bir durumdur ve çoğu hasta uygun tedavi ile birkaç hafta içinde tamamen iyileşir. Ancak bazı durumlarda kalp kasının toparlanması daha uzun sürebilir ve nadiren de olsa kalp yetmezliği gibi komplikasyonlara yol açabilir. Stres yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin tekrarlama riskini azaltabileceğini vurgulayan Aydın, duygusal travmaların biyolojik değişikliklerden kaynaklandığını ve stres hormonlarının kalpte olumsuz etkilere yol açabileceğini söylüyor. Ani üzüntü, korku, büyük bir kayıp veya travmatik olay kırık kalp sendromunu tetikleyebilir.

Duygusal hassasiyet riski artırabilir!

Kişilik özelliklerinin kırık kalp sendromunun gelişiminde etkili olabileceğini belirten Aydın, duygusal olarak hassas bireylerin stresli olayları daha yoğun hissedebileceğini ve bu durumun kalp üzerinde daha büyük bir baskı yaratabileceğini söylüyor. Kişilik özellikleri, geçmişte yaşanan travmalar, stresle başa çıkma biçimleri ve sosyal destek düzeyi risk faktörlerini etkileyebilir. Duygusal hassasiyet ve stresle başa çıkma yeteneği, kırık kalp sendromu riskini artırabilir.

Stres yönetimi önemli bir adımdır!

Aydın’a göre, kırık kalp sendromu yaşayan bireyler duygusal ve psikolojik destek almalıdır. Stresle başa çıkma becerilerinin güçlendirilmesi, rahatlama tekniklerinin uygulanması ve profesyonel destek alınması önemlidir. Stres yönetimi ve sağlıklı duygusal ifade yollarının öğrenilmesi, kırık kalp sendromunun tekrarını önlemede kilit bir role sahiptir. Sosyal destek ve sevgi dolu bir çevre, iyileşme sürecinde yardımcı olabilir.

Related Posts

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Varis, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor

Varisin, tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyleyen Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emir Cantürk, özellikle kadınlarda sık görülen bu hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi gerektiğini belirtti.

Sahte İmza İle Üyelik Soruşturması Sonuçlandı

Sahte imza ile üyelik soruşturması!  Rize’de işyeri temsilcisine sahte imza ile üye yaptığı iftirasına, il sağlık müdürlüğü soruşturmasın da suçsuzluğunun ardından mahkemede tazminata hükmetti.

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.