Doç. Dr. Diktaş: Bozulmaya başlayan etler, bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir

Kurban Etlerinin Hijyenik Şekilde İşlenmesi Önemli!

Sıcak havalarda kesilen kurban etlerinin hijyenik olmayan koşullarda işlenmesinin, bakteri üremesine ve ciddi enfeksiyonlara yol açabileceği uyarısında bulunan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, kesim sonrası etlerin en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, etlerin hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda saklanması gerektiğinin altını çizdi. Aksi takdirde, bozulmaya başlayan etlerin salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceğini vurguladı.

Kesimler Hijyenik Ortamlarda Yapılmalı

Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, hijyenik olmayan ortamlarda yapılan kesimlerin, şarbon gibi ölümcül hastalıklara dahi yol açabileceğini vurgulayarak, bayram süresince halk sağlığını korumak adına hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Kurban kesiminin mutlaka ehil kişiler tarafından ve hijyenik ortamlarda yapılması gerektiğini belirten Dr. Diktaş, kesim sırasında dini vecibeleri yerine getirirken sağlık açısından da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Etlerin Saklanması ve Tüketilmesi

Yaz aylarının sıcaklığına dikkat çeken Dr. Diktaş, etlerin bozulmaması için hızlıca küçük parçalara ayrılarak uygun şekilde saklanması gerektiğini söyledi. Ayrıca, kesim sonrası etlerin en geç 2 saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini ve hemen tüketilmeyecekse -18 derecelik derin dondurucularda saklanması gerektiğini hatırlattı. Aksi takdirde, bozulmaya başlayan etlerin salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara neden olabileceğine dikkat çekti.

Kesim sırasında ete idrar bulaşması durumunda o etin tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Diktaş, sakatatların temizliğinin hayati önem taşıdığını belirterek, sakatatların paraziter ve viral enfeksiyonlara neden olabileceğini dile getirdi. Sakatatların iyi temizlenmesi ve yüksek ısıda pişirilmesi gerektiğini vurgulayarak sindirim sistemi hastalıklarının önüne geçilebileceğini ifade etti. (DHA)

Related Posts

Yaşlanmayı tersine çevirebilecek 6 yiyecek bulundu

Yaşlanmayı durdurmanın anahtarı sandığınızdan daha yakın olabilir. Yeni bir araştırma, doğal ve bitki bazlı beslenmenin hücresel yaşlanmayı yavaşlattığını gösterdi. Bilim insanlarına göre, doğru besinlerle vücut biyolojik yaşını geriye alabilir.

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı

A4 kağıdıyla zayıflık yarışı tehlikesi: Uzmandan ailelere uyarı

Mamografide yapay zeka dönemi: Yüzde 90’a yakın başarıyla kansere erken teşhis

Mamografide yapay zeka dönemi: Yüzde 90’a yakın başarıyla kansere erken teşhis

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.